Afdelingen
for dyrevelfærd
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Afdelingen for dyrevelfærd

Introduktion

Programmet for dyrevelfærd udsprang af de frø, som H. H Dalai Lama såede, da han udtalte ønsket om større medfølelse for områdets hjælpeløse dyr. Medfølelse for dyr findes både i buddhismen og hinduismen, to af de større religioner i Dharamsalas område. Gennem årene har H. H. Dalai Lama talt om behovet for at behandle dyrene med respekt. Han har sagt en bemærkning om, at i den tibetanske kultur er der en stærk formodning om, at hvis du kan vise små skabninger omsorg, så giver du sandsynligvis dine medmennesker passende omsorg og respekt.

Udtalelse:

„Jeg er en dyrlæge fra Wisconsin, som er så heldig at have muligheden for at være frivillig på Tibet Charity’s Dyrevelfærdsafdeling i McLeod sammen med min forlovede, Daniel Bocock.

Dette er min anden sommer hos Tibet Charity, og oplevelsen er lige så stor som sidste gang. Det er sjovt at se, at alle på nær en af de hunde, jeg behandlede for to år siden, har det godt og nyder deres hundeliv i lokalsamfundet. At se klinikken og dens mission fortsætte og have succes gør frivilligt arbejde værdifuldt og værd at gentage. Under vores ophold hos Tibet Charity støttede vi klinikkens ABC program (steriliseringsprogram, red.), som har fokus på sterilisering af både han- og hunhunde og på rabies vaccinering. ABC har hjulpet med at kontrollere rabies og har på afgørende vis formindsket og stabiliseret bestanden af gadehunde i McLeod Ganj. Vi behandlede også sårede og syge dyr, som ellers ikke ville have haft nogen steder at kunne blive behandledt på.

Vi havde det også sjovt med at lave små forbedringer på klinikken. Daniel fandt tiden til at male genopvågningsområdet, sætte en ventilator op, forbedre belysningen i operationsområdet, og shoppe for de tæpper, medicin og vacciner, der var slemt brug for.

Som frivillig vil du arbejde hårdt, men som Daniel og mig, vil du føle dig priviligeret for at være en del af det arbejde, Tibet Charity gør.“

Ailena M. Baum, DVM

 

 
 

Afdelingen
for dyrevelfærd
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Program for sterilisering af dyr - ABC program

Der er en stor bestand af gadehunde i McLeod Ganj og i de omkringliggende settlements i Kangradistriktet - og der er behov for at holde bestandens størrelse under kontrol. Flokke af gadehunde, der løber vildt rundt udgør en fare for den lokale befolkning. De bider ikke kun mennesker, de spreder også sygdomme, inklusiv rabies. Ydermere lever disse hunde ved at sprede affald rundt i gaderne. For at imødegå dette problem har Tibet Charity valgt den medfølende respons det er at sterilisere i stedet for at aflive. ABC programmet steriliserer gadehunde, både hos Tibet Charity og på midlertidige klinikker i områdets settlements - heri medregnet Norbulingka, TCV, Sarah og Bir. Gadehundene får en fuld undersøgelse og lægelig behandling. De bliver også vaccineret mod rabies og set efter indtil såret er helet og faren for infektion er ovre.

 

 
 

Afdelingen
for dyrevelfærd
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Klinikken

Programmet for dyrevelfærd har en dyrelægeklinik, der behandler kæledyr og gadedyr gratis. Klinikkens personale er udenlandske frivillige, som er udøvende veterinære -kirurger og -sygeplejersker. Adskillige dyrelæger under uddannelse har en pratikperiode her. Klinikken blev bygget i 2006, da en lokal arkitekt i Dharamsala tilbød vi os, at vi gratis kunne bruge et stort område ved siden af hans hus til vores program for dyrevelfærd.

Udtalelse:

„Det er min oplevelse, at Tibet Charity arbejder med en bemærkelsesværdig kærlighed til og respekt for al liv, hvilket er en stor kvalitet hos en nødhjælpsorganisation.“

Alwyn (frivilig dyrlæge)

 

 
 

Afdelingen
for dyrevelfærd
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Anti-rabies vaccinationsprogram

Rabies er en sygdom, der kan overføres fra dyr til menneske, ofte med dødelig udgang. At kontrollere rabies er en to-trins proces, som består i at styre størrelsen på bestanden af gadehunde og vaccinering mod den dødelige sygdom. Gennem sterilisering mindskes bestanden af hunde generelt, hvilket så gør det nemmere for et nabolag at holde øje med de gadehunde, der holder til i netop deres nærområde. Gennem samarbejde med naboer, som er i stand til at genkende nabolagets lokale gadehunde, kan man tilkalde et team af dyrlæger som Tibet Charity´s, for at varetage de årlige rabies vacciner. Dyrelægeteamet informerer også offentligheden om farerne ved rabies og om, hvordan man holder sig rask og fri af sygdommen. Vaccineringen bliver gentaget hvert år. . På den globale rabies dag, som holdes hvert år i september, tilbyder Tibet Charity på sin klinik, gratis rabies vaccinering af kæledyr.

Alt imens dyrevelfærdsprogrammet startede med en mission om at give menneskelig og medfølende behandling til de lokale dyr gennem sterilisering og programmet med rabiesvaccinering, så har Tibet Charity også forbedret sikkerheden og livet for andre dyr og mennesker i de områder, Tibet Charity tjener.

Siden begyndelsen af dyrevelfærdsprogrammet i 2006 har vi steriliseret omkring 800 hunde på klinikken og under lejre er nogle tusinde hunde blevet givet vacciner mod rabies.

Vores program for dyrevelfærd har haft stor succes med at kontrollere områdets bestand af gadehunde og vi har næsten afskaffet truslen om rabies i området. Læge Tseten Dorjee Sadhutsang, den ledende læge på Delek Hospital har sagt: „Rabies udgjorde en større trussel mod helbredet som behøvede akut intervention – og her organiserede Tibet Charity sterilisering af hunde, vaccinering og en hundeklinik. Som resultat af dette, hører man nu ikke om rabies i området.“

Vi takker alle vores støtter, specielt Brigitte Bardots fond i Frankrig, de frivillige og vores dedikerede personale for at gøre programmet til en stor succes.

 

 
 

Afdelingen
for dyrevelfærd
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Hundedage for Indien - Tibetansk nødhjælp - Omsorg for hunde

Dharamsala: Hvert efterår siden 2005 er besøgende til byen, H. H. Dalai Lama bor i, McLeod Ganj, blevet mødt af et mærkeligt syn. Byens gadehunde har alle fået en hvid stribe fra panden til nakken, som de var del af en hemmelig klub. Det begynder altsammen på en helt præcis dato hvert år og efter ti dages forløb, har alle hunde inden for synsvidde fået dette mærke. Særpræget som det måtte virke, så har fænomenet en fuldstændig naturlig forklaring.

28. september er den globale rabies dag og i McLeod Ganj betyder det, at det er tid for at byens bestand af gadehunde skal have deres årlige vaccine mod den potentielle dødelige sygdom. Når hundene bliver vaccineret bliver de også malet med en hvid stribe som adskiller dem fra de ikke-vaccineret hunde.

Tibet Charity til redningsaktionen

Den svære opgave med at indfange gadehundene og vaccinere dem bliver udført af Tibet Charity som i 2005 startede en frivillig dyrlægeklinik som en respons på de voksende problemer mellem mennesket og menneskets bedste ven.

Tsering Dhundup, leder af Tibet Charity i Dharamsala, fortæller om starten på dyrelægeklinikken:
„Sidst i 2005 modtog den lokale indiske administration et stigende antal klager om, at den voksende bestand af gadehunde udgjorde en fare for dagliglivet og for mennesker i al almindelighed. Tibet Charity talte om sagen med distriktets kommisær og vi tilbød at hjælpe med at løse problemet.“

Omsorg for hunde

Vi har besøgt dyrlægekliniken, der ligger smukt ved en bjergside, en kort kørsel udenfor McLeod Ganj. Den tibetanske flygtning og klinikassistent Jampa åbner lågen, klædt i sin grønne dyrlægeuniform med tilhørende kasket. Efter kun to uger af sin seks måneders træning, er han allerede godt inde i mange af procedurerne og han viser os klinikken og området.

„Denne hund blev angrebet af en leopard, du kan se den lange række af sting fra hans hoved nedad hans hals“,
fortæller Jampa os og peger på en hund på en af klinikkens isolerede områder. I et andet aflukke, er der tre dovne hunde, der nyder solen. De har alle et barberet område på den ene side og den ene kæmper med at komme på benene.

„Denne her er lige blevet opereret, det er derfor den stadig er søvnig“,
siger han, mens han kæler for den bælgøjede og ukoordinerede hvalp.

I operationsstuen har en 27 årig mand fra Welsh travlt og ser meget fokuseret ud. Alwyn er en frivillig dyrlæge som er kommet for at give en hånd i McLeod Ganj i tre uger gennem organisationen World Wide Veterinary Services, (Verdensomspændende Dyrlægetjeneste, red.).

„Denne hund er blevet steriliseret for at forebygge yderligere avling“,
forklarer Alwyn mens han tørrer det netop sammensyede sår gennem hvilket tævens livmoder er blevet fjernet, en proces, der er en sterilisering.

I løbet en almindelig arbejdsdag udfører Alwyn tre eller flere sådanne indgreb.

At arbejde med World Wide Vets

(Verdensomspændende dyrlæger, red.)

Alwyn, der før har været frivillig på klinikker i Sydamerika, er han imponeret over den høje standart her på klinikken og siger:
„De er og har været meget grundige i deres arbejde her og forholdene er ekstremt gode, især når man tager deres begrænsede budget i betragtning.“

Når en fuldt kvalificeret dyrlæge er frivillig på klinikken, er sterilisering den største prioritet. Bortset fra assistenten Jampa, er der kun en yderligere en person, der arbejder fuldtid på klinikken. I sine 3 års ansættelse som para-dyrlæge. har Thukjee lært håndværket gennem learning by doing, helt ved at gøre tingene i praksis. Selvom han har arbejdet sammen med og lært af nær ved 40 internationale dyrlæger, så kræver det dog stadig, at man er en fuldt uddannet dyrlæge, når man skal udføre større operationer.

For Alwyn har det været en interessant oplevelse at arbejde sammen med tibetanske buddhistiske kollegaer:
„I starten tænkte jeg en del over, om de foretog aflivninger, eftersom de er buddhister og derfor ikke slår noget levende ihjel.“ Men til Alwyns store lettelse, betyder terminale sygdomme, dvs. knogletumorer og fatale skader og uheld ofte, at dyret får en blidere og mindre smertefuld død.

Han fortsætter:
„Jeg har fundet, at Tibet Charity arbejder med en bemærkelsesværdig kærlighed og respekt for al liv, hvilket er en stor kvalitet ved en NGO!“


At få enderne til at mødes

Idet klinikken modtager sin kærnedonation fra Birgitte Bardot Fonden, bliver den også sponsoreret af World Wide Veterinary Services, (Verdensomspændende dyrlæge tjenester, red. ) som finder frivillige dyrlæger til klinikken og betaler for noget af udstyret. NGO´en Animal SOS Denmark, (Dyr SOS Danmark red.), sørger også for dyrlæger og betaler for deres indkvartering ved længerevarende ophold. På trods af dette har klinikken sometider ikke en dyrlæge til rådighed i flere måneder - og i de perioder kan kun mindre behandlinger foretages.

Med de bedste intentioner og så godt som de overhovedet evner, vil man uden tvivl kunne se de grøntklædte dyreelskere fra Tibet Charity´s dyrelægeklinik, være en velsignelse for hundene i McLeod Ganj - med en nål og en bøtte maling.

Tibet Charity har også et uddannelsescenter for tibetanske studerende såvel som en sundhedsklinik for lokale beboere.

 

Af Cornelius Lundsgaard. Kilde: Tibet Post
Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

 
 
 
Adresse

C/O Jette Hoffmeyer
Sandbyvej 5
2730 Herlev

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Mobile Pay: 990316
Bankoplysninger - klik her ->

 
 
 
 
 

tibetcharity.dk bruger cookies. Læs mere. Ved fortsat brug accepterer du dette.