Afdelingen
for sygepleje og sundhed
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Afdelingen for sygepleje og sundhed

Introduktion

Afdelingen for sundhedspleje retter sig mod de specifikke lægelige behov i vores lokalsamfund: Relevant og omsorgsfuld pleje, henvisningsservice og midler til akut behandling.

Tibet Charity’s afdeling for sundhedspleje består af adskillige projekter:
Klinikken i hovedbygningen i McLeod Ganj; uddannelse og støtte af af vores forløb for home nursere; en klub for bloddonorer, uddannelse af lokalsamfundet og udadrettet arbejde i Dharamsala og i andre tibetanske settlements og endelig investering i udstyr og husning for at yde lægelig tjeneste for tibetanere.

 

 
 

 

Sundhedsklinikken

Tibet Charity har en permanet klinik i hovedbygningen i McLeod Ganj. Her skal man ikke betale for behandling eller for naturlægemidler. Klinikken tager sig især af ældre tibetanere i området som ikke har det godt nok til at rejse ned til hospitalet eller som ikke har råd til at betale for lægelig behandling. Sager, som behøver specifik lægelig ekspertise bliver henvist til registrerede læger i området. Der er mange ældre tibetanere i byen som er uden basale nødvendigheder. De får adgang til helt grundlæggende toilet og badfaciliteter og lægelig udstyr i Tibet Charity´s hovedbygning. Sundhedsklinikken giver også økonomisk bistand, når det er muligt, til de fattige og dem i nød, der har brug for at kunne betale for den lægelig behandling.

 

 
 

 

Sundhedspleje

Hjemmepleje

Siden 2007 har home nurses - hjemmesygeplejersker - fra Tibet Charity støttet de ældre, som ofte er enlige eller som lever uden nogen familie, der kan tage sig af dem. I løbet af deres arbejde, løber home nurserne på andre ældre mennesker, der også har brug for hjælp. Hjemmesygeplejerskernes rutine inkluderer ældrebesøg, at hjælpe dem med personlig hygiejne, rengøring på deres værelser, indkøb af daglige fornødenheder eller ganske enkelt at give dem selskab. Home nurserne er hengivne over for at give den aller bedste hjælp, der er dem muligt at give - det er på grund af dette, at de hele tiden efteruddanner sig og lærer sig nye kompetencer.

Den første gruppe home nursere blev færdiguddannet i 2007. Endnu en gruppe på 9 home nursere blev færdiguddannet i 2011.


Personaletræning

Workshops for studerende og personale bliver løbende afholdt om sundhedsmæssige emner så som førstehjælp, HIV-AIDS, kvinders sundhed, børns sundhed, bevidstgørelse om hundegalskab på lokale institutioner og klostre.

Sundhedspersonale på skoler får grundlæggende træning i sundhedspleje og undervisning i at lave forbindinger, sårpleje, medicinsk hygiejne, opgradering af medicinsk udstyr og andre sundhedsmæssige emner.
- Førstehjælpstræning hos Tibet Charity udført af St. John´s Ambulance (UK)
- Træning i kranio-sakral terapi for Tibet Charity hjemmesygeplejersker udført af dr. Karen Jensen (DK)
- Træning i klinisk kropspleje massage udført af Izumi Egawa, en kendt og anset japansk aroma terapeut.
- Workshops i patientevaluering og dokumentation og supplerende fysiske øvelser.
- Workshop om kvinde sundhed og sygdomme udført af Suize Marean (Canada).


„En patient er det mest vigtige menneske på vores hospital. Han eller hun er ikke en afbrydelse af vores arbejde, men er vores arbejdes formål. Han eller hun er ikke en udenforstående på vores hospital; vedkommende er en integreret del af det. Vi gør ikke vedkommende en tjeneste ved at tjene ham eller hende - vedkommende gør os en tjeneste ved at give os muligheden for at gøre det.“

Mahatma Gandhi


Sundhedsundervisning og udadrettet aktivitet

Bevidstgørelse er det første trin henimod selvstændig kunnen når det handler om sundhedsemner. Tibet Charity´s forløb og programmer har undervist tusinder af mennesker om almindeligt forekommende helbredsrisici, om behandling og endeligt sidst og vigtigst, om forebyggelse.
- I Tezu: Hjælp med hurtig diagnosticering af malaria.
- Tibet Charity har betalt den første udgave af sundhedsmagasinet PADMA, udgivet af KUNPHEN, en NGO som arbejder for rehabiliteringen af narkomaner og for mere bevidsthed om narkotika.
- Forløb om bevidstgørelse om HIV/AIDS, som havde fokus på forebyggelse og på symptomer, såvel som på deltagelse i begivenhederne "Verdens AIDS dag" og i "Løb mod AIDS"
- Verdensdag om tuberkulose
- Sundhedslejre og Forløb til bevidstgørelse om sundhed
- Foredrag i lokalsamfundet om sundhed
- Hepatitis B screeninger på Verdensdagen for Hepatitis

 

 
 

Afdelingen
for sygepleje og sundhed
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Udtalelse:

Margrethe Larsen:

Mit indtryk af Tibet Charity’s Home Nursere - hjemmesygeplejersker

Jeg besøgte Mcleod Ganj første gang i 2007, da den første gruppe af home Nursere blev uddannet. Det var en stor fornøjelse at undervise dem og forberede dem på hjemmesygepleje.

Når jeg kom tilbage denne gang tre år senere, har det været en endnu større fornøjelse at se de fire "Purple Girls" (Lilla Piger, en henvisning til deres uniform, red.) gøre et fremragende stykke arbejde i det tibetanske lokalsamfund.

Jeg har fulgt dem alle i deres daglige arbejde med at besøge syge og ældre mennesker og jeg er så begejstret for at se, hvor godt de gør deres arbejde.

Deres varme hjerter og medfølelse med de gamle mennesker gør en stor forskel. Folk føler sig trygge ved at vide, at home nurserne vil komme på besøg. Nogen gange er der behov for praktisk sygepleje, som sårpleje, blodtryksmåling eller test af glucose i blodet - og på andre tidspunkter er der andre behov som at vaske tøj, lave mad eller købe ind for de ældre. Nogle af de ældre lider af depression og ensomhed og savner deres familier. De har ganske enkelt brug for et menneske at tale med.

Home Nurserne er også øjnene for sygeplejerskerne på Tibet Charity´s klinik. De gør sig iagttagelser undervejs på deres besøg og vender tilbage til klinikken med rapporter om mennesker med særlige behov. Disse mennesker forbliver ikke længere syge, negligerede eller efterladt til at dø - i stedet får de fuld pleje og støtte fra home nurserene.

Under mit ophold i 2007 satte jeg type 2 diabetes på dagsordenen, eftersom denne sygdom er et stigende problem over hele verden og specielt i Indien. Jeg har set diabetiske patienter, der er kendt af klinikken til konsultationer og vi inviterede disse patienter til en firetimers gruppeundervisning den 13. maj. Nogle af patienterne med dårligt reguleret diabetes er blevet henvist til en læge for videre undersøgelse og behandling.

Margrethe Larsen
Specialsygeplejerske i diabetes på Steno Diabetes Center, Danmark

 

 
 

Afdelingen
for sygepleje og sundhed
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Fond for Akut Lægebehandling - (TCEMF)

Tibet Charity’s fond for akut lægebehandling blev skabt i 2008 med det formål at hjælpe patienter med livstruende sygdomme som de imidlertid ikke har midler til at betale behandlingen for. Tibet Charity giver økonomisk assistance til de fattige patienter så de kan få den behandling de har brug for, på diverse hospitaler. Det bliver grund til stor bekymring når vi ser nogen blive nødsaget til at miste deres dyrebare liv på grund af mangel på et par få tusind rupees.

Vi er meget taknemlige for Red Tibet Østrig for at hjælpe os med midler til at starte programmet og vi takker ligeledes Grainnes d’Ávenir Frankrig (Bedsteforældre for fremtiden, Frankrig. red.) for at bidrage med yderligere midler.

„Vi vil også gerne takke Tibet Charity for al deres støtte og hjælp. Igen - det er på grund af dem, at vi er i stand til at operere og vokse os større. Tibet Charity har været vores største støtte og vi modtager mange midler og vejledning.“

Sangye Menlha Fond, Chandigarth


Investering

- Tibet Charity har sørget for midler og udstyr til adskillige projekter i tibetanske settlements i Chandigarth og i Miao i Arunach i Pradesh.
- Tibet Charity har assisteret flere skoler med at opgradere deres udstyr og med at skaffe medicin: CST Chauntra, STHS Bhuntar, STS Porkriabong og TSTS Gangtok.
- Tibet Charity begyndte at træne unge kvinder i at give helsepleje til de ældre og syge i deres lokalsamfund.
- Udstyr inklusive senge, madrasser, og køkkenredskaber blev doneret til patientværelser i Chandigarth.
- Sygehjemmet i Chandigarth fik oprindeligt midler via Sangye Menlha Fonden og Tsering Dolker til at hjælpe tibetanere, der har brug for ægehjælp - mange af hvilke lige var ankomne fra Tibet med sår og /eller sygdomme, som de har pådraget sig på deres rejse.
- Ambulance doneret til Sangye Menlha Charitabble Fond, Chandigarth.

 

 
 

Afdelingen
for sygepleje og sundhed
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Patienter udtrykker taknemlighed …

Udtalelse:

„Jeg hedder Lodoe Jampa og jeg er en munk. Jeg ankom fra Tibet og er nu i Dharamsala. Jeg har været syg i lang tid og jeg har gennemgået en operation for at fjerne nyresten på PGI Chandigarth. Jeg var ikke sikker på at jeg kunne gennemgå den nødvendige operation for at fjerne nyrestenen, da jeg slet ikke havde nogen penge til at betale for behandlingen med. Jeg ventede med smerter i mange dage og håbede på, at nogen ville dukke op, der kunne hjælpe mig. Det var på det tidspunkt Tibet Charity trådte frem og hjalp mig med de midler, der var nødvendige for at jeg kunne gennemgå operationen. Med deres venlige hjælp kunne jeg få nyrestenen fjernet. Siden da har jeg levet et normalt liv. Tibet Charity har reddet mit liv og har givet mig en ny livsmulighed.

Jeg takker tibet Charity og deres støtter fra bunden af mit hjerte for deres venlige hjælp.“

Lodoe Jampa


Udtalelse:

„Jeg er glad for at have fundet nogen som Tibet Charity som hjalp mig, da jeg var i nogle dårlige helbredsmæssige og økonomiske omstændigheder. Jeg føler mig priviligeret nu at jeg kan sige, at jeg har det meget bedre end før. Jeg er meget glad for at være ved godt helbred igen men jeg er stadig medicineret. Lægen har bedt mig om at tabe mig og jeg prøver at gøre mit bedste for at komme i god form.

På grund af Jeres hjælpende hånd og venlige støtte kunne jeg købe den nødvendige medicin og tage den til tiden uden at springe noget over. Jeg takker alle Tibet Charity’s medlemmer og de venligste sponsorer for at bringe nyt håb og liv til mennesker som mig. Tak endnu en gang. Jeg vil altid bede for Jeres gode helbred og lange liv. Må I fortsætte med at bringe smil til millioner af menneskers ansigter.“

Kalden Gyatso

 

 
 

Afdelingen
for sygepleje og sundhed
TC India

Fra festtidsskrift, som TC India har lavet i forbindelse med deres 10 års fødselsdag:
"TIBET CHARITY Celebrating 10 years of service of a nation in exile" (2014)

 

Klubben for bloddonorer

Tibet Charity’s klub for bloddonorer blev startet i 2012 med den ene intention at kunne sørge for blod til transfusioner med meget kort varsel. Da der ikke fandtes nogen blodbank i Dharamsala, var der brug for sådan en donorklub i området. Den nærmeste blodbank ligger omkring en times kørsel væk, men den vil ikke udlevere blod medmindre man selv medbringer en bloddonor som på stedet kan erstatte det blod, banken lige har givet. Før vi lavede klubben for bloddonorer, havde mennesker med behov for blodtransfusioner ingen steder at henvende sig - de måtte sprede ordet eller sætte plakater op offentlige steder, og måtte endda stå ved vejkanten med en plakat om deres behov. Tibet Charity samlede en database om bloddonorer til rådighed - mennesker, som er villige til at tage til hospitalet med kort varsel og give blod direkte til patienter med behov for blod. Nu er patienter og deres familier sparet for usikkerheden med selv at skulle lede efter en donor. Hvad der er endnu bedre - direkte blodtransfusioner, fra menneske til menneske - er sikrere end transfusioner, som har været opbevaret.

Vores rolle er udelukkende at virke som en bro mellem donorer og patienter. Udover dette er vi ikke involverede i indsamlingen eller opbevaringen af blod, og ej heller i at analysere blodet for mulige sygdomme. Det er hospitalets ansvar. Hospitalet ringer til os når der er behov for en blodtransfusion og vi sender en egnet bloddonor hen til hospitalet. Vi tager ligeledes hånd om bloddonorerne; når der er brug for det, sørger vi for transport til hospitalet eller sørger for anden støtte de måtte have brug for.


Interview med Ajay Rana, frivillig bloddonor

"Jeg føler mig priviligeret…" Ajay Rana

TC: Hvordan hørte du om Tibet Charity´s klub for bloddonorer?

AR: Jeg så at en lejr for bloddonorer blev organiseret af Tibet Charity på pladsen i MCLeod Ganj. De var i færd med at hverve nye bloddonorer. Så jeg blev hvervet som medlem af Tibet Charity´s klub for bloddonorer, (TCBDC).

TC. Hvor mange gange har du givet blod før og efter at du er blevet medlem af Tibet Charity´s klub for bloddonorer?

AR: Før jeg blev medlem af Tibet Charity´s klub havde jeg givet blod seks gange. Jeg har givet blod en gang efter at jeg blev medlem af tibet Charity´s klub.

TC: Hvorfor er du blevet medlem af tibet Charity´s klub for bloddonorer?

AR: Jeg giver blod fordi jeg på denne måde kan redde værdifulde liv. At donere blod og sætte smil på menneskers ansigter omkring patienten, giver mig ikke kun mental trøst - jeg føler mig også sundere efter hver gang jeg har givet blod.

TC: Har de tibetanske patienter reageret anderledes når de har erfaret, at bloddonoren er en ikke-tibetaner?

AR: Nej. Faktisk virker de positivt overraskede. De er blevet lykkelige. De har udtrykt deres taknemlighed ved at tilbyde mig frugtjuice, sunde drikke etc.

TC: Har du lidt af nogen sygdomme, som du føler kommer af, at du donerer blod?

AR: Jeg har aldrig oplevet nogen utilpashed efter at have doneret blod og jeg har ej heller lidt af nogen sygdom som kunne skyldes at jeg giver blod. Efter at jeg har hvilet mig lidt, er jeg tilbage på arbejde som sædvanligt.

TC: Er der noget, du gerne vil fortælle vores læsere?

AR: Jeg vil gerne bede om, at flere mennesker træder frem for at give blod. Dit blod kan redde nogens liv idag, men måske er du den, der har behov for blod næste gang. Eftersom at lægerne laver en grundig undersøgelse før de tager blod fra en donor, er der ingen grund til at du er bange. Giv blod og red liv!


Interview med Ven Lobsang Phuntsok, modtager af en bloddonation

TC: Hvorfor har du brug for blodtransfusiioner?

LP. Jeg lider af A-Plastic Anaemia. Mit hemoglobin niveau daler dag for dag. På grund af dette skal jeg altid lede efter bloddonorer.

TC: Hvordan fandt du Tibet Charity´s klub for bloddonorer?

LP: Allerførst læste jeg om Tibet Charity´s klub for bloddonorer på en plakat. Jeg så også den store banner foran Tibet Charity´s sundhedsklinik. Jeg har generelt fra mange mennesker hørt en masse godt om Tibet Charity´s afdeling for sundhedspleje og især om bloddonorklubben.

TC: Hvordan kontaktedee du Tibet Charity´s klub for bloddonorer, da du mærkede at du havde behov for en bloddonor?

LP: Normalt har jeg behov for en donor hver -anden eller -tredje måned. På et tidspunkt, da jeg var kommet ind på Delek Hospital, kontaktede jeg koordinatoren på Tibet Charity´s afdeling for sundhedspleje. Tibet Charity havde den venlighed at arrangere en bloddonor til mig med det samme.

TC: Tror du at Tibet Charity´s klub for bloddonorer har gjort nogen forskel for dem, der leder efter en bloddonor?

LP: Jeg må sige at klubben AFGJORT har gjort en stor forskel. Tibet Charity´s bloddonorklub har gjort livet meget nemmere for patienter, der har brug for blodtransfusioner. De fleste af de mennesker, der har brug for blod er dem, der er i kritiske omstændigheder. Så, det at få blod i tide er af helt afgørende betydning.Takket være klubben, er det at få blod ikke længere en Herculesopgave. Klubben har indtil videre reddet så mange liv og jeg er sikker på, at den vil redde mange flere liv.

TC: Har bloddonation gjort nogen forskel i dit liv efter at du har fået blodtransfusion?

LP: Selvfølgelig - ET STORT JA TIL DET! Det har så afgjort gjort en stor forskel for mig. Efter hver eneste blodtransfusion føler jeg mig forfrisket og sund.

TC: Har du noget, du gerne vil sige til Tibet Charity i anledning af deres ti års fødselsdag?

LP: Jeg ønsker Tibet Charity tillykke med at fuldføre ti års aktiv tjeneste til tibetanere i eksil. Jeg takker Tibet Charity for at de får vidunderlige ideér som hjælper mennesker i nød. Personalet er meget høflige og viser stor omsorg for mennesker i nød.

 

 
 
 
Adresse

C/O Jette Hoffmeyer
Sandbyvej 5
2730 Herlev

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Mobile Pay: 990316
Bankoplysninger - klik her ->

 
 
 
 
 

tibetcharity.dk bruger cookies. Læs mere. Ved fortsat brug accepterer du dette.