Af Gunver Juul, bestyrelsesmedlem i Tibet Charity, 2009

En lørdag kørte vi til Chauntra, ca. 3 timer fra Dharmasala, for at undersøge de gamle i Old People’s Home, idet vi havde fået at vide, at de ikke havde haft besøg af deres sundhedsmedarbejder i 2 år.

3 var døde i dette forår, fordi de havde taget forkerte doser af den medicin, som var blevet ordineret for år tilbage, men som aldrig var blevet revideret eller ændret.  Da flere af beboerne er halvt eller helt blinde, kan det nemt ske, at de griber forkert i dåserne, og det kan blive katastrofalt, da de desværre er fyldt med ganske meget allopatisk medicin, der er ganske farligt at overdosere og som giver heftige bivirkninger, der så igen behandles med mere medicin o.s. v.

Det er tydeligt, at vesterlandske medicinalfirmaer har kronede dage i Indien, hvor også den medicin, der forbydes i Vesten på grund af bivirkninger, finder vej til intetanende patienter.  Der gives således skrap antibiotika for alt fra hovedpine, hoste og maveonde til synsbesvær og rygproblemer.

Ubehandlet Parkinson patient
Stedet er smukt, dejlig arkitektur, bjerge i det fjerne og et stort nyt kloster lige ved siden af.  Der er 26 beboere, og de tog imod os med store smil.

Vi gik i gang med at undersøge symptomer og medicin, testede og snakkede, og der var nok at tage sig til.  Et af de mere alvorlige tilfælde viste sig hos en mand, der i 5 år var blevet tiltagende stiv over det hele, og som nu ikke kunne rører hverken arme eller ben, og som rystede intenst hele tiden, knapt kunne tale og ikke dreje øjnene.  Han led helt åbenbart af en ubehandlet ”Parkinson”, og fordi ingen sundheds-person havde været der i lang tid, var det naturligvis ikke konstateret, og derfor havde det nået dette uhyggelige stadie.  Vi tog straks ved hjemkomsten fat i et hospital med ekspertise i neurologiske sygdomme, og han er nu på vej dertil.

Sengeliggende i 3 år
En anden sag åbenbarede sig for os, da vi besøgte de sengeliggende beboere: En kvinde på 72 havde ligget i sengen i 3 år - uden overhovedet at have været ude af sengen én eneste gang.  Enhver kan sige sig selv, at der ikke duftede af roser i lokalet, idet hendes 88 år gamle mand havde svært ved at overtale hende til at blive vasket endsige skifte tøj.  Forklaringen på hendes stædige forbliven i sengen var ganske enkel: For 3 år siden gled hun, faldt i rummet og fik ondt i hoften, hvorpå hun konkluderede, at det var risikabelt at stå ud af sengen, hvorfra hun siden havde kommanderet og herset med sin godmodige ægtemand, som slet ikke havde orket at modsige hende.

Vores gode sygeplejerske, Tsering Lhamo, er ikke helt så medgørlig.  Det tog hende adskillige skrappe tibetanske udbrud samt en håndfast kommando til stedets hjælper at få den genstridige dame ud af sengen og anbragt i kørestol.  Hendes tændstik-lignende ben var naturligvis ikke i stand til at bære hende, men hun så ganske tilfreds ud, da hun omgivet af klappende og smilende medbeboere så bjergtinderne igen og lod solen bage på den stilkede krop.  Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at om vi ikke var kommet dertil, havde hun tilbragt resten af sit liv på langs.  Endnu mere tilfreds var hendes gamle mand, som takkede os med tårerne trillende ned over de furede kinder.

Grå stær operationer og ønske om sygeplejerske
I parentes bemærket var der også 4 halvblinde personer, hvis syn vil kunne reddes, og som derfor straks blev sendt til cataract operationer.  Dette var muligt, fordi vi just havde fået et pænt stort beløb sendt fra en gavmild person i Frankrig.

For så mange som muligt blev medicinen ændret til naturlige midler, Ayurveda og homøopati og nutrient tilskud, som de da i al fald ikke kan dø af at tage i overdosis.

Det mest rørende var vores afsluttende møde med de gamle, hvor de indtrængende bad os om at finde en sygeplejerske, „for vi er bange for at dø for tidligt, fordi vi ingen hjælp kan få“. Det arbejder vi nu på at få i stand.  Det vil koste ca. 1000 danske kr. om måneden at hyre en sygeplejerske, og det går vi nu i gang med at forsøge at indsamle, samtidigt med, at Tsering Lhamo er på udkig efter en sygeplejerske, som vil være interesseret i dette job.

 
Adresse

C/O Gunver Juul
Hvedevænget 1
3230 Græsted

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Bankoplysninger - klik her ->