Af Sten Melson.

Tsering Thundup blev født 12. marts 1965 i Tibet, blot 3 dage inden hans forældre krydsede grænsen til Tibet og emigrerede til Indien med den lillle nyfødte og hans storesøster.

Familien slog sig ned i Pondoh i den nordlige delstat Himachal Pradesh i Indien. Pondoh ligger ved vejen mellem Mandi og Manali, og hér er hovedparten af indbyggerne tibetanere, der kommer fra dalen Kyidong, Den Lykkelige Dal, hvor også Tserings familie stammer fra. Faderen fik arbejde på byggeriet af en stor dæmning i nærheden ligesom mange andre fra Pondoh. Så familien havde en lille bolig og en indkomst at starte på, intet andet. Tsering og hans søster tilbragte deres første leveår på en TCV-kostskole i Dharamsala.

Tsering var flittig med skolearbejdet og fik gode karakterer, der kvalificerede ham til efteruddannelse, og han blev skolelærer i en ung alder. De næste 15 år havde Tsering arbejde ved forskellige tibetanske skoler i Indien, de senere år som skoleleder. Herfra stammer Tserings fine kompetencer som underviser og hans indgående kendskab til det exiltibetanske skolesystem og til ledelsesprincipper og –praksis. Det er ikke overraskende, at Tsering var en højt skattet skoleleder.

Tsering mødte sin kone, Tenzin Sonam, i Dheradun. De fik 3 børn, men livet var ikke let for den lille familie i begyndelsen. Tsering havde de første år nogle ansættelser på meget afsides beliggende skoler, hvor han ikke kunne have sin familie med, så Tenzin og børnene boede i Pondoh hos Tserings forældre. Tsering havde kun mulighed for at se dem 2 gange om året, i de store ferier, og selv det var ikke let. Da han var i Zanskar, måtte han om vinteren vandre 5 dage til fods over et bjergpas for at komme ned til et sted, hvor vejen ikke var blokeret af sne, og hvorfra han kunne tage en bus, og 5 dage igen på tilbagevejen. Det kræver en meget stærk personlighed og en stor hengivenhed for både skolen og familien at kunne leve sådan.

I 2004 åbnede Tibet Charity sit kontor i Dharamsala, og Tsering fik tilbudt jobbet som direktør. Heldigvis accepterede han, og han og hans familie rykkede ind i Tibet Charity House i Dharamsala, hvor de fortsat bor. Ligesom da hans forældre kom til Pondoh var der ikke andet end et hus og et job at starte med, så Tserings kvalifikationer inden for organisation og ledelse var særdeles nødvendige og er blevet påskønnet lige siden. Tibet Charity har opnået store resultater inden for blandt andet sponsorater til skolebørn og ældre, sundhedspleje – herunder den åbne sundhedsklinik i Tibet Charity huset i Dharamsala og et program med uddannelse og beskæftigelse af hjemmesygeplejersker – samt veterinærområdet, der omfatter en permanent dyreklinik i Dharamsala og et stort anlagt program, hvor vilde hunde indfanges og vaccineres og steriliseres. Som følge heraf er rabies helt udryddet i Dharamsala-området og en række områder omkring tibetanske settlementer i det nordvestlige Indien. Tibet Charitys gode indsats påskønnes ikke blot af dem, der nyder direkte gavn heraf, men også af H. H. Dalai Lama, den tibetanske eksilregering og de indiske myndigheder. Alle disse fornemme resultater bærer Tserings tydelige fingeraftryk.

Lige fra starten har Tibet Charity i Indien kørt et uddannelsesprogram, hovedsagelig for nyankomne voksne tibetanere, der er for gamle til at passe ind i det eksiltibetanske skolesystem. Mange elever har herved modtaget grundlæggende færdigheder i engelsk og computerbrug m.v., færdigheder, der er essentielle for deres fremtidige muligheder i Indien. Uddannelsesprogrammet er for nylig blevet godkendt af de indiske skolemyndigheder som kompetencegivende på lige for med afgangseksamen fra 8. klasse i indiske og eksiltibetanske skoler. Dette åbner en række beskæftigelsesmuligheder for eleverne, som for eksempel taxichauffør eller butiksejer. Dette gode resultat skyldes alene Tserings engagement, vedholdenhed og dybe kendskab til de forskellige skolesystemer.

Ud over sine administrative forpligtelser finder Tsering også tid til at undervise. For tiden underviser han i Matematik og Økonomi i en klasse, der vil gå til afgangseksamen dette forår.

I efteråret 2014 fejrede Tibet Charity Indien sit 10-års jubilæum. Til den lejlighed blev der udgivet en lille bog, der opsummerer indsatsen de første 10 år. Bogen er et overvældende vidnesbyrd om de resultater, Tibet Charity Indien har opnået, resultater, der ikke kunne have været nået uden Tserings vedvarende anstrengelser og hans kompetencer inden for undervisning, ledelse og evner til at skabe og pleje et stort netværk.
(Uddrag af festskriftet/bogen er oversat til dansk, se siden „projekt historier“ her ->).

Det er en stor fornøjelse at give Tsering vores varmeste lykønskninger på hans 50 års dag. Vi ønsker ham en dejlig dag og et langt liv fuldt af glæde, lykke og gode resultater, og vi håber, han fortsat vil stille sig til rådighed for Tibet Charity Indien i mange år fremover.

 

 
Adresse

C/O Gunver Juul
Hvedevænget 1
3230 Græsted

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Mobile Pay: 990316
Bankoplysninger - klik her ->