Af Lakha Lama, december 2004

Kære medlemmer!

Jeg er meget glad, for at informere Jer om, at Tibet Charity’s hus i Dharamsala nu er en realitet. Den 13. oktober blev huset indviet af den tibetanske kultur- og uddannelsesminister samt indenrigsministeren som repræsentanter for den tibetanske eksilregering. På vegne af Tibet Charity deltog jeg selv i åbningsceremonien. Pia og de 19 Tibet Charity medlemmer, som deltog i vores grupperejse til Indien, var med som æresgæster. Tilstede var desuden var Else Hammerich og Bjarne Jørgensen fra Center for Konfliktløsning, og de mange tibetanske brugere af huset.

Der blev ved åbningsceremonien tændt tre tibetanske smørlamper, som symbol på lykke og succes. På vegne af den tibetanske eksil-regering, gav kultur- og uddannelsesministeren en tale, hvor han gav udtryk for stor værdsættelse af Tibet Charity’s velgørende arbejde, og han udtrykte sit ønske om, at Tibet Charity’s hus i Dharamsala må blive til stor gavn for de tibetanske flygtninge.

Jeg holdt derefter selv en tale, hvor jeg takkede eksilregeringen for det nære og åbne forhold, og jeg fortalte, at de fleste af Tibet Charity’s medlemmer og sponsorer i Danmark ikke er rige mennesker, men at de alle har en dyb sympati for de tibetanske flygtninge. Som eksempel fortalte jeg om et af vore medlemmer, en 60 årig kvinde, der ud over sit almindelige arbejde som socialrådgiver, har taget ekstra job som avisbud. Hun står op klokken 3 hver morgen, for at omdele aviser, og de penge hun tjener på det, giver hun til Tibet Charity. Jeg fortalte også om hvordan Tibet Charity formidler alle vore sponsorater af skolebørn, ældre, munke og nonner ubeskåret frem til de tibetanske flygtningeorganisationer i Indien og Nepal. Desuden betaler bestyrelsesmedlemmerne selv deres rejseudgifter, når vi er ude på projektarbejde i de tibetanske flygtningelejre.

Indvielsesdagen blev afsluttet på festlig vis, ved at alle elever og lærere fra Multi Education Center blev inviteret med til festforestilling i Tibetan Institute for Performing Arts, hvor også den tibetanske indenrigsminister var blandt æresgæsterne sammen med vores rejsegruppe. Det var en fantastisk flot forestilling, hvor vi blev præsenteret for sang, musik og dans fra de forskellige egne af Tibet.

Tibet Charity’s hus er blevet sat rigtig flot i stand, siden vi i foråret så på det for første gang. Dengang var den ellers meget flotte bygning i forfald. Malingen var afskallet, og der var meget beskidt og fuld af kakkelakker all evejne. Takket være en stor arbejdsindsats fra Amdo Jigme og hans kone Yangdon, fremstår huset nu i smukkeste stand.

Fra de store tagterasser vejer de farvestrålende tibetanske bedeflag blidt i vinden, og sender lykkebringende bønner ud over Kangradalen. På facaden står der med store bogstaver ”Tibet Charity” og vores logo, der symboliserer mødet mellem øst og vest, hvor den ene halvdel er blåt som EU-flaget og med faste rammer, som vores tankegang ofte er det i vesten, mens den anden halvdel er munke-rød og skrevet med en tibetansk bambuspen. Når de to halvdele mødes, dannes hjertet, som symboliserer medfølelse.

Både udvendigt og indvendigt er alt nymalet, og der er klinisk rent over alt. Nederst i bygningen er der tre små lejligheder, som vil blive indrettet som sundhedsklinik. På første sal kommer man først til en stor terasse, med plads til ca. 100 mennesker, og en fantastisk udsigt over Kangradalen. Derfra går man ind i lobbyen, som er indrettet som kantine for lærere og elever. Søjlerne og væggene er flot malet i lys cremefarvet og dyb bourdoux. Sebastian Nybo, Gunver Juul og Anne Schrøder var med til at sætte deres præg på farvevalget i lobbyen, da de besøgte huset kort tid før vi kom i oktober, og de har også sørget for at der er indkøbt smukke lamper fra den tibetanske kunsthåndværkerskole Norbulingka.

På anden sal holder Multi Education Center til. Her har Amdo Jigme sit kontor, og der er indrettet 2 klasseværelser med stole og små borde til de 60 elever, som før kun havde et enkelt lokale, hvor de sad tæt pakket sammen på gulvet. Der var så lidt plads, at de måtte skiftes til at undervise halvdelen af eleverne i lokalet, mens den anden halvdel måtte vente udenfor. Nu kan to frivillige engelsklærere undervise samtidig i de to lokaler, og der er desuden et bibliotek, med en hyggelig balkon, hvor man kan sidde og nyde udsigten, mens man studerer.

På tredje sal er Tibet Charity’s kontor, hvor vores repræsentant Tsering Dhundup fra 1. januar 2005 vil starte sit arbejde, fortrinsvis med iværksætterprojekter. Der er desuden 6 værelser, som kan benyttes af de frivillige lærere.

På fjerde sal er der en stor tagterasse og to lejligheder vor Amdo Jigme og Tsering Dhundup bor med deres familier. En speciel fordel ved dette hus er, at vandforsyningen kommer fra egen kilde, så selvom der ellers generelt er vandmangel i Dharamsala, er det ikke et problem her i huset. Desuden er der rigtig mange toiletter. Huset har tidligere været hotel, og hvert klasseværelse består af to hotelværelser, hvor skillevæggene er revet ned, så der er 2 badeværelser i hvert klasselokale. Før havde de slet ingen toiletter i Multi Education Center’s gamle lokale.

Huset er fortrinsvis et uddannelsessted, som generelt ikke er åbent for turister, men hvis nogle af Tibet Charity’s medlemmer rejser til Dharamsala, kan I medbringe Jeres medlemskort, og vise det til personalet, så vil I blive budt velkommen, og få en rundvisning i huset.

 
Adresse

C/O Gunver Juul
Hvedevænget 1
3230 Græsted

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Mobile Pay: 990316
Bankoplysninger - klik her ->