Af Peter & Sine Hallum, oktober 2004

Selv i Danmark går fysik og kemi for at være svære fag at undervise i. Specielt hvis der skal laves forsøg. Læreren står foran elever, der ser det som herlig skæmt, hvis eksperimenterne skulle mislykkes.

Så de fleste lærere føler sig mest trygge ved den teoretiske del af disse fag. Til gengæld kan denne del af undervisningen være en sørgeligt tør og trist oplevelse for eleverne.

I de tibetanske eksilskoler er den samme problemstilling tydelig. Lærernes træning i praktiske eksperimenter er stort set ikke eksisterende, hvorfor de som udgangspunkt er tøvende overfor alle praktiske forsøg. Så det kan ikke overraske, at det har været et problem for mange tibetanske faglærere at undervise i disse fag.

Jeg har i flere år på frivillig basis arbejdet med undervisnings-seminarer i det eksiltibetanske samfund. Disse seminarer skal give fysik-, kemi- og biologilærere ”hands on”, altså ”hænderne på” i et undervisningsforløb, der fokuserer på praktiske forsøg.

Man kan ud fra evalueringsskemaer se at alt er gået vel. Interessen for disse seminarer er meget stor og tilbagemeldingerne uhyre positive, idet der ikke eksisterer tilsvarende efteruddannelse af lærere i systemet.

Med støtte fra Tibet Charity har vi nu fået mulighed for at fortsætte dette arbejde i Sydindien, hvor vi i oktober 2005 vil køre et science-seminar for så mange som muligt af de 27 science-lærere, der underviser i disse fag. Undervisere vil være danske specialister, der gennem mange år har beskæftiget sig med efteruddannelse af lærere.

Udgangspunktet er nu som fremover, at den videnskabelige tænkemåde giver eleverne mulighed for at forholde sig til verden og få én model for hvordan man analysere sig frem til virkelighedens natur. Denne måde er ikke i modstrid med elevernes buddhistiske ståsted. Vi finder det interessant at Albert Einstein er citeret for følgende:

”…if there is any religion that could cope with modern scientific need it would be Buddhism”

 
Adresse

C/O Jette Hoffmeyer
Sandbyvej 5
2730 Herlev

Telefontid

Mandage kl. 14-16 på tlf. 20 63 55 85
(især vedr. projekter indenfor sundhed og miljø samt
generelle spørgsmål om Tibet Charity)

Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)

 

Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.

Email

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ønsker du at støtte

Mobile Pay: 990316
Bankoplysninger - klik her ->

 
 
 
 
 

tibetcharity.dk bruger cookies. Læs mere. Ved fortsat brug accepterer du dette.